dijous, 21 de gener de 2010

Animux: Gnu/Linux d'animadors per animadors.

Hola a tothom!

Avui escric aquesta entrada per parlar d'una cosa que em va semblar força interessant quan la vaig trobar l'altre dia navegant per la xarxa. Es tracta d'una nova distribució de sistema operatiu Gnu/Linux dissenyada per satisfer totes les necessitats de qualsevol treballador 3D en general i de qualsevol animador 3D i 2D en particular.

Animux és com ja hem dit un sistema operatiu Gnu/Linux basat en la filosofia del programari lliure. Aquesta distribució és gratuïta cosa que la fa encara més atractiva tot i que les idees del free software no es basen en temes econòmics però la veritat és que sempre ajuda el fet de no haver-se d'escurar gaire la butxaca.


De moment Animux podriem dir que és un projecte larva, en tant que encara està en els primers passos de la seva creació, és per això que els desenvolupadors de l'OS han decidit anomenar-lo "Animux: Gènesis" fent aquesta comparació amb el primer llibre de la Biblia, el llibre en que s'explica des de l'òptica cristiana la creació del món. Per tant Genesis és la primera entrega del que seran una sèrie de actualitzacions que faran Animux un projecte que podrà arribar a ser una vertadera alternativa com a sistema operatiu si les coses es fan ben fetes.

Però, que aporta de nou Animux per als animadors? Bé doncs, de moment el sistema operatiu simplement s'ha creat amb l'objectiu d'oferir tots els programes lliures que poden ajudar a la producció de projectes animats o 3D en una mateixa distribució (des de programes de pre-producció dins a programes de post-producció), aconseguint així que l'animador es pugui centrar només en el seu treball i evitant-li mals de cap a l'hora de instal·lar programes a Linux, que depenent de quin a vegades pot arribar a ser un bon mal de cap.
Entre els programes que podrem trobar pre-instal·lats en aquest nou sistema operatiu ens trobarem amb software destacable com Blender (editor 3D), The gimp (editor d'imatges), Inkscape (editor de gràfics vectorials) que seran la base per a les nostres produccions en 3D en un principi ja que són els més potents que hi han en la meva opinió en aquesta distribució.
També ens trobarem amb 8 motors de render inclosos, Aqsis, Lucille, Lux, PBRT, Pixie, Yafray, Sunflow i Blender, cosa que ens donarà una gran varietat d'elecció depenent en quin tipus de render vulguem fer, ja que uns motors estan més especialitzats en renders fotorealístics, altres en renders més per animació del tipus cartoon etc.
Un altre dels punts destacables d'aquesta distro és que els drivers d'Nvidia ja venen instal·lats amb la distribució amb el que ens trèiem un problema del damunt o si més no guanyem un temps que podrem invertir fent altres coses.
Per últim, i deixant-me moltes coses de les que parlar sobre aquesta distribució, ens trobem amb un dels plats forts en la meva opinió, i és que un cop instal·lem Animux veurem que disposem de 3 managers per les granges de render, cosa que ens permetrà connectar diferents ordinadors per crear la nostra petita granja de render de manera més o menys complexa (depenent de com ho escollim). Això és un gran punt a favor perquè un cop molts cops se'ns a fet molt pesat haver d'esperar dies amb l'ordinador encès per acabar el nostre esperat render, així com més facilitats ens donin per dur a terme aquest procés més ràpid, benvingudes siguin no?

Tot i així Animux no només són coses bones, la interfície gràfica a mi personalment no m'acaba d'agradar, la trobo una mica sosa i poc moderna, els menus desplegables són blancs i molt senzills i això acaba per cansar però aquest és un petit detall estúpid que suposo que s'acabarà per arreglar.
Això si, un problema gros que jo l'hi trobo a aquesta distribució és la gran novetat que suposa. És un projecte molt jove, interessant però molt jove, i això fa que encara no tingui darrere tota la informació i tota la documentació que seria desitjable. Així com amb altres sistemes operatius lliures tens la opció de si tens algun problema parlar amb la resta de la comunitat a través de fòrums etc. a Animux, havent-hi una comunitat tant petita de moment al darrere i havent-hi tan poca informació aquesta no és una opció valida, cosa que farà que ens haguem de buscar la vida moltes vegades em fa l'efecte.

En conclusió, Animux és una bona idea que sembla que acabarà per consolidar-se com una bona opció de sistema operatiu en un futur. Però jo de moment prefereixo trencar-me el cap instal·lant els programes que necessiti i tenir una bona ajuda de la comunitat al darrere. Sense cap mena de dubte Animux acabarà per tenir la seva comunitat al darrere que et pugui donar suport però fins aleshores crec que serà més assenyat seguir amb sistemes operatius que tinguin més suport.

Que en penseu vosaltres, instal·larieu Animux o us quedarieu amb el vostre sistema operatiu actual?

2 comentaris:

 1. Doncs jo personalment, ja fa dies que em miro aquesta distro i em volta pel cap la possibilitat d'instalar-la...
  I de fet ja que en poques setmanes tinc pensat canviarme el PC, he decidit fer el salt a Animux!
  A mi personalment no em preocupa gaire la comunitat ja que Animux no deixa de ser Debian amb XFCE, però amb els programes de disseny preinstal·lats i la tarja Nvidia funcionant per defecte...
  Potser acostumat com estic al meu estimadíssim Ubuntu, saltar a una distro on si que haure de fer anar el Cli em fa una miqueta de por però ja explicaré que tal ha anat el Salt!

  Xavi

  ResponElimina
 2. Perfecte, ja ens explicaràs com t'ha anat i que et sembla, potser m'haig de desdir del que he dit! Merci ;)

  ResponElimina

 
Creative Commons License
obra de Miki Pérez està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons