dijous, 1 d’abril de 2010

Instal·lació d'apache2, php5, MySql i PhpMyAdmin a Ubuntu

Després de bastant temps sense publicar res al bloc torno per escriure un petit tutorial sobre com configurar un servidor local apache2 que sigui capaç de treballar amb php, MySql i phpMyAdmin a Ubuntu Karmic Koala.

Però... això no té absolutament res a veure amb el món de l'animació. Correcte, no hi té res a veure relativament, però si ens parem a pensar per a qualsevol animador arriba un moment en el que té ganes de penjar les seves creacions a internet, i quina millor manera de fer-ho que creant un bloc? I quina millor manera de crear un bloc que configurant un servidor local al teu propi ordinador per poder anar desenvolupant el teu bloc i fent proves sense que la resta de la gent hagi de veure les teves petites pífies a l'hora de crear plantilles?;-).

Bé doncs, després d'aquesta petita introducció ja podem passar al tutorial. El primer que farem serà explicar que és tot el que instal·larem.

-Apache: És un servidor http de codi obert i multiplataforma que ens permetrà crear un servidor local al nostre ordinador.

-PHP: És un llenguatge de programació que ens permet crear pàgines web dinàmiques i que ens permetrà fer les nostres petites creacions.

-MySQL: És un sistema de gestió de bases de dades.

-PhpMyAdmin: És una eina escrita en PHP que ens permet administrar bases de dades MySql a través d'un servidor web d'internet.


Això és tot el que hem de saber abans de començar amb el tutorial. El primer que hem de fer per tal de configurar el nostre localhost és esborrar tot allò que estigui relacionat amb els programes que hem de seleccionar i que ens pugui complicar la vida a l'hora d'instal·lar el nostre LAMP (linux/apache/MySql/PHP). En el cas que ja estigui tot desinstal·lat o que cregueu que podreu instal·lar el LAMP sense embolicar-vos amb les aplicacions que ja teniu instal·lades tota aquesta part us la podeu saltar.


Desinstal·lar PhpMyAdmin:
El primer que farem serà desinstal·lar phpMyAdmin. Per fer això hem d'obrir un terminal i entrar com a usuari root. Això s'aconsegueix escrivint el següent comandament al terminal:

su

Un cop fet això ens demanarà la contrasenya de l'usuari root, simplement cal escriure-la i ja estarem treballant amb aquest usuari que ens permetrà treballar sense cap mena de restricció.

sudo apt-get purge libapache2-mod-auth-mysql phpmyadmin

Ens apareixerà una pantalla que ens preguntara si volem desconfigurar la base de dades de php. Hem de picar que si, seguidament se'ns preguntarà si volem desinstal·lar la base de dades de php, també hem de contestar que si. A la següent pantalla se'ns demanarà la contrasenya de la base de dades php, l'escrivim i ja està.


Desinstal·lar MySql:
El següent pas que seguirem és desinstal·lar MySql. El primer que farem serà inserir el codi següent al terminal:

dpkg -l | grep ^ii | grep mysql-server | awk -F' ' '{ print $2 }'

Un cop fet això se'ns mostrarà la llista de paquets que estan junts amb el paquet MySql-server. El meu sistema mostrava la següent llista de paquets:
mysql-server
mysql-server-5.1
mysql-server-core-5.1
php5-mysql

Inserim el següent codi i els eliminem. Si us surten paquets diferents simplement haureu d'escriure els paquets que us surten a vosaltres i eliminar-los:

sudo apt-get purge mysql-server mysql-server-5.1 mysql-server-core-5.1

Ara MySql ja estarà desinstal·lat del nostre sistema.


Desinstal·lar Apache:
Per esborrar Apache primer farem servir un codi semblant al que hem fet servir la primera vegada amb MySql per veure quins programes s'esborraran un cop desinstal·lem Apache.

dpkg -l | grep ^ii | grep apache2 | awk -F' ' '{ print $2 }'

Ara m'apareixeran diversos paquets com abans, en el meu cas han estat els següents.
apache2
apache2-mpm-prefork
apache2-utils
apache2.2-bin
apache2.2-common
libapache2-mod-php5
rapache

Així que ara hem de desinstal·lar aquests mitjançant el codi següent. Com abans, en cas que ens surtin paquets diferents simplement els hem de canviar com abans.

sudo apt-get purge apache2 apache2-mpm-prefork apache2-utils apache2.2-bin apache2.2-common libapache2-mod-php5 rapache

I ara ja tindrem desinstal·lat apache.

L'últim pas per desinstal·lar el LAMP és inserir el codi següent per tal que el sistema remogui tots els paquets que encara quedin i que no vulguem.

sudo apt-get autoremoveInstal·lar LAMP de nou
Ara que ja ho hem desinstal·lat tot i que tenim el sistema net per tornar instal·lar el nostre LAMP de zero hem d'iniciar el gestor de paquets synaptic tenint hem compte que hem de treballar amb l'usuari root encara.
Ara tot el procediment és molt fàcil, un cop hem entrat al Synaptic anem a la barra de dalt, escollim l'opció edita i premem l'opció marca els paquets per tasques de la barra desplegable. Això obrirà una altra finestra que ens mostrara diferents grups de paquets agrupats per tasques, l'única cosa que haurem de fer serà picar l'opció LAMP server i prémer el botó aplica.

Una altra cosa que heu de fer és instal·lar també phpmyadmin. Simplement és inserir el codi

apt-get install phpmyadmin

S'ens demanara que especifiquem una sèrie de contrasenyes, les especifiquem i ja ho tenim.

Un cop fet això ja us podeu felicitar donat que heu instal·lat un servidor local a l'ordinador de casa vostre, ara que, podeu obrir el navegador d'internet i entrar a l'adreça http://localhost/phpmyadmin/ i a partir d'aquí treballar amb el vostre bloc o el que vulgueu sense que ningú més que vosaltres hagi de veure les vostres petites pífies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Creative Commons License
obra de Miki Pérez està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Compartir Igual 3.0 Espanya de Creative Commons